Kiskov papalášizmus platíme všetci

22. februára 2017, zuzananovotna23, Nezaradené

Pred pár dňami sa celý svet dozvedel, že Donald Trump na čele Spojených štátov sa môže daňovým poplatníkom pekne predražiť. Tri jeho cesty na Floridu už vyšli podľa odhadov na 10 miliónov dolárov. Presnú sumu, ktorú na cesty a bezpečnosť Donalda Trumpa krajina počas prvého mesiaca od inaugurácie vynaložila, Biely dom nespresnil. Málo to nebude. Slovenské médiá pre ktorých nie je Trump zrovna obľúbencom si na týchto správach zgustli. Zaujimavé pritom je, že paralela so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom ich nenapadla. Pritom my daňoví poplatníci mu platíme leteckú prepravu takmer každý víkend medzi Bratislavou a Popradom, kde má prezident dom a kde býva jeho manželka s deťmi. Len samotná preprava prezidenta Andreja Kisku za rodinou tak stojí daňových poplatníkov približne 20 tisíc eur mesačne. Hold Kiska bol na leteckú prepravu zvyknutý. Keď nastupoval do funkcie, mal za sebou úspešné podnikateľské obdobie, ku ktorému patrili aj luxusné pôžitky. Napríklad firemné lietadlo Piper Seneca, registrované na rodinnú spoločnosť, ktorú vlastnil s bratom Jaroslavom. Po nástupe do funkcie prezidenta však nemôže kvôli bezpečnosti rodinné lietadlo naďalej využívať. Napríklad aj preto, že do šesťmiestneho lietadla by sa nevošla prezidentova ochranka. Kiska však lietadlo nevymenil za auto či vlak, ako to svojho času robil prezident Rudolf Schuster. Súkromné lietadlo vymenil za štátne.

Prezidentská kancelária pravidelne informuje verejnosť o tom, komu hlava štátu rozdá svoj plat, zabúda však hovoriť aj o tom, že sa Kiska domov a do práce dáva voziť vládnym špeciálom. Prezident sa dokonca do Popradu necháva odviezť aj pri návrate zo svojich zahraničných pracovných ciest. Denník Pravda pred časom upozornil, že vládny špeciál pristál pod Tatrami napríklad keď sa vracal z Walesu, kde sa konal summit NATO. Minulý ťýždeň sa situácia opakovala. Prezident Kiska na svojej sociálnej sieti zaplavil svojich fanúšikov množstvom exotických fotiek z jeho pracovnej návštevy v Afrike. Nechýbali dojemné obrázky medzi černošskými deťmi, či pohľad na slovenské nemocnice, ktoré v Afrike prevádzuje tím Prof. Vladimíra Krčméryho. Kiska ako správny papaláš sa však už nepochválil, že sa celá delegácia pri návrate z Afriky musela najskôr zastaviť na letisku v Poprade. Až následne mohli všetci pokračovať vo svojej ceste do Bratislavy.

Papalášizmus Andreja Kisku ostáva v pravicových médiách bez povšimnutia. Keby sa takto správal premiér Robert Fico, oheň by bol na streche a na svoje by si určite prišiel aj dvorný parlamentný šašo Igor Matovič. Kiska však nie je Fico a tak mu u našich “nezávislých” novinárov prechádza aj takéto rozhadzovanie.