Založ si blog

Matovič a Baštrnák ako siamské dvojčatá

Jasné, na prvé počutie je moje tvrdenie, že sú predseda OĽaNO Igor Matovič a kontroverzný podnikateľ Ladislav Baštrnák ako siamské dvojčatá prehnané. Ale, všetko je len a len o ich mediálnom obraze a našich osobných politických preferenciách. Spoločných znakov majú naozaj až príliš veľa, hlavne pokiaľ ide o ich podnikateľskú činnosť. Jedného však Monika Tódová z Denníka N a Grendelovi kamaráti “novinári” milujú, druhého nenávidia. Vlastne ani nie tak jeho, skôr jeho politických kamarátov. Pritom podobnosť medzi oboma pánmi je až do očí bijúca. 

Ich podnikateľská činnosť je pred nami v podstate zahalená tajomstvom. Jeden stavia, kupuje, predáva a čachruje s DPH, druhý má sieť regionálnych reklamných novín, klame na daniach a občas kúpi nejakú tú zmenku od chlapcov z J&T Private Equity Group. Mimochodom schránkovej firmy. Obaja majú na účtoch milióny a obaja zhodne tvrdia, že to nie je pravda. Jeden z nich obchoduje cez Tatra banku, druhý priamo cez J&T banku. Verejnosť nepozná daňové priznania ani jedného z nich. Ide o to, že otáznikov pri jednom aj pri druhom je toľko, že je vo verejnom záujme (slovami SaS a poslanca Rajtára a jeho asistenta) pozrieť, ako sú obaja na tom.

Jeden je predseda opozičnej strany a zároveň poslancom NR SR, druhý je prepojený priamo s predsedom vlády. Keď nebudeme presne menovať ktorý je ktorý, a tým zabránime automatickému vytvoreniu názoru na základe našich osobných či politických preferencií, rozdiel sa začne podozrivo stierať.

Jeden z nich všetok majetok prepísal na manželku. To často robia mafiáni, aby v prípade zatknutia im nebolo čo zhabať. Alebo aby sa pri povinnom zverejňovaní majetku z pozície verejného činiteľa ľudia ani náhodou nič nedozvedeli a nevideli rozdiel v príjmoch. Druhý nevie vysvetliť rozdiel v príjmoch na základe ním samotným zverejnených informácií.

Jeden sa dokáže brániť pred úspešným vyšetrením svojej činnosti prevodom firmy na bieleho koňa do domčeku nejakého starčeka, stratenom na vidieku. A rovnako sa stratí účtovníctvo. Druhý prepisuje firmu na bieleho koňa, a tiež stratí nečakane účtovníctvo, ktoré zapiera, no potom ho zázračne nájde u svojej starkej na povale. U jedného je to podľa Grendelových kamarátov novinárov prúser, u druhého nepozornosť a snaha jeho politických oponentov ho škandalozovať.

Obaja sú podozriví z čudných operácií ako obrať štát na daniach. Jeden cez rozobratý tlačiarenský stroj, ktorý nechal zložiť až na Slovensku. Stroj tak vraj mohol zaúčtovať ako náhradné diely, čo mu umožnilo vyšší odpočet z daní, než keby ho priviezol vcelku. Druhý si nechal vyplatiť nadmerný odpočet DPH z čudného obchodu s bytmi.

Obidvaja majú výhodu, že poznajú nejakých politikov. Jeden je kľúčový pre regionálne kampane, vďaka svojej sieti novín, a je kamarát s bývalým ministrom vnútra, dva roky bol vládny poslanec. Druhý ubytováva terajšieho ministra vnútra a predsedu vlády. Ani jeden nebol odsúdený.

Buďme spravodliví – nikto netuší, aká je pravda. Ale spoločných charakteristík majú viac ako by sa na prvý pohľad zdalo. Prečo by sme teda mali v týchto kauzách veriť hociktorej strane a myslieť si, že sú zárukou lepšej budúcnosti ako tí druhí?

Matovič to dal na chrapúňa

21.04.2017

Niektorí sme to tušili, niektorí to vedeli. Dlho som nechápala prečo sa Igor Matovič správa v politike ako hulvát. Prečo má potrebu urážať politických oponentov a na základe poloprávd, nezmyslov a prekrucovania faktov za pomoci “svojich” verných novinárov vytvárať dojem, že on je tým hlavným bojovníkom za striktné dodržiavanie zákonov na Slovensku. Konečne som sa [...]

Veľký protikorupčný pochod alebo SaS-kárske divadielko?

17.04.2017

Na Facebooku som bola od viacerých známych pozvaná na akýsi „Veľký protikorupčný pochod“. Som za to, aby sa bojovalo proti korupcii (a nie s ňou), chcela som však vedieť o čo konkrétne ide, skôr než kliknem. Zdá sa mi totiž trocha nevhodné nazývať veci „veľkými“ skôr než sa stanú, až trocha trápne, obzvlášť ak to dopadne tak, ako so stranou Nová väčšina [...]

Kiskov papalášizmus platíme všetci

22.02.2017

Pred pár dňami sa celý svet dozvedel, že Donald Trump na čele Spojených štátov sa môže daňovým poplatníkom pekne predražiť. Tri jeho cesty na Floridu už vyšli podľa odhadov na 10 miliónov dolárov. Presnú sumu, ktorú na cesty a bezpečnosť Donalda Trumpa krajina počas prvého mesiaca od inaugurácie vynaložila, Biely dom nespresnil. Málo to nebude. Slovenské médiá pre [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 296654x
Priemerná čítanosť článkov: 18541x

Autor blogu

Kategórie