Založ si blog

Veľký protikorupčný pochod alebo SaS-kárske divadielko?

Na Facebooku som bola od viacerých známych pozvaná na akýsi „Veľký protikorupčný pochod“. Som za to, aby sa bojovalo proti korupcii (a nie s ňou), chcela som však vedieť o čo konkrétne ide, skôr než kliknem. Zdá sa mi totiž trocha nevhodné nazývať veci „veľkými“ skôr než sa stanú, až trocha trápne, obzvlášť ak to dopadne tak, ako so stranou Nová väčšina (NOVA) cestného piráta Daniela Lipšica. Na prvý pohľad sa však zdalo byť všetko v poriadku, už tam kliklo niekoľko tisíc ľudí, tak ak z nich príde aspoň polovica, hádam sa to bude dať nazvať „veľkým pochodom“.

Druhá vec, ktorá ma zaujímala, bola samozrejme, kto to organizuje, pretože proti korupcii sú všetci a mnohí to aj rôzne chápu. Toto vraj organizujú študenti a študentky stredných škôl a chcú, aby sa vyšetrili politické kauzy a žili sme v slušnej krajine. Vynikajúce, vravím si, to ja, keď som bola puberťáčka, na politiku som ani nepomyslela. Časy sa však menia, internet v mobiloch, možno dnešné dievčatá zaujímajú škody spôsobené úplatkárstvom na ekonomike krajiny rovnako ako diskotéky.

Troška som spozornela pri čítaní požiadaviek na webe organizátorov. Web je vynikajúci, profesionálny, pútavý, dobre vymyslený. Spomínajú sa tam však len dve konkrétne kauzy, Bašternák a Gorila. Porovnávať, alebo dokonca dávať na roveň jedného daňového podvodníka, akých sú nepochybne stovky, ak nie tisícky s kauzou gigantických rozmerov, v rámci ktorej sa rozkradla značná časť voľakedajšieho štátneho majetku v hodnote desiatok miliárd? Na to, ako je stránka a aj grafika na Facebooku profesionálna, je to podivné. Jedine, že by to bol zámer. Ak vezmeme do úvahy, že tieto decká zažili jedine kauzu Bašternák, dá sa pochopiť, prečo ju tam dali, je aj čerstvá, vďačná. No prečo rovno skáču ku Gorile? Keď protestovalo v mrazoch celé Slovensko mali 9-10 rokov. Ako je možné, že sa tam neobjavila žiadna kauzu Radičovej vlády? Žiadne platinové sitká, Daňové riaditeľstvo Košice, dokonca ani kolaps daňového systému. Zvláštna náhoda.

Tak som si týchto mládežníkov, ako sa vraví, „vygúglila“. S nápadom podľa vlastných slov prišli David Straka, Michal Karlubík a Karolína Farská. Poznajú sa a nápad sa zrodil v Slovenskej debatnej asociácii (SDA), v ktorej pôsobia (https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/17361591_10206687526386222_4613838510527733844_n.jpg?oh=50a3b8838d47ecfbab51b7245f716070&oe=594D7942)
Debatovať je určite zdravšie ako fetovať a nie sú všetci na šport, takže bohumilá aktivita. Aspoň tak sa mi zdalo, pokým som sa v „gúglení“ tejto mimovládky nedostala k informácii, že jej dlhé roky šéfoval poslanec za SaS Martin Poliačik. Dokonca to má uvedené na svojom webe http://www.eurovolby2014.sk/kandidati-na-europoslancov/martin-poliacik-zivotopis/ , pán ex-výkonný riaditeľ Slovenskej debatnej asociácie. Nuž takto to dáva logiku, kde sa vzali ľudia (a možno aj peniaze) na vytvorenie špičkového webu z večera do rána a ako je možné, že sa nespomína ani jedna kauza Radičovej vlády. SaS totiž bola tej vlády súčasťou. A tak sa vraciam späť k otázke, ako chápu „boj proti korupcii“ ľudia v pozadí tejto aktivity. Podľa všetkého ako boj za stranícke záujmy SaS a umlčanie kritiky svojho pôsobenia vo vláde.

Všetci, čo poznajú prostredie NGO, vedia, že ak tam niekto roky bol šéfom a potom z funkcie odíde, tak tam vlastne ostane ako „poradca“ v tom lepšom prípade a ako šedá eminencia v tom častejšom. Politik SaS Martin Poliačik navyše z SDA ani len formálne neodišiel, do dnešného dňa je uvedený na webe ako oficiálny funkcionár organizácie (http://www.sda.sk/stranky/akreditovani-rozhodcovia). Takže tak, žiaden „Veľký protikorupčný pochod“, ale len ďalší z radu pokusov strán prihrievať si svoju politickú polievočku. Musím však uznať, že na rozdiel od Matovičovho letného cirkusu zvaného „bonapárty“ je toto sofistikované. Podnikateľ Igor M. totiž, ako vieme, vďaka kauzičke s kapelou Gipsy Daniel účinkujúcim štedro zaplatil. Zrejme z našich daní. Sulíkovci sa asi rozhodli investovať do budúcej generácie.

Matovič to dal na chrapúňa

21.04.2017

Niektorí sme to tušili, niektorí to vedeli. Dlho som nechápala prečo sa Igor Matovič správa v politike ako hulvát. Prečo má potrebu urážať politických oponentov a na základe poloprávd, nezmyslov a prekrucovania faktov za pomoci “svojich” verných novinárov vytvárať dojem, že on je tým hlavným bojovníkom za striktné dodržiavanie zákonov na Slovensku. Konečne som sa [...]

Kiskov papalášizmus platíme všetci

22.02.2017

Pred pár dňami sa celý svet dozvedel, že Donald Trump na čele Spojených štátov sa môže daňovým poplatníkom pekne predražiť. Tri jeho cesty na Floridu už vyšli podľa odhadov na 10 miliónov dolárov. Presnú sumu, ktorú na cesty a bezpečnosť Donalda Trumpa krajina počas prvého mesiaca od inaugurácie vynaložila, Biely dom nespresnil. Málo to nebude. Slovenské médiá pre [...]

Opoziční tragédi v rozklade

20.02.2017

Naše novinárske esá z denníka SME, z Týždňa, alebo Denníka N sa nám ešte pred pár týždňami pokúšali nahovoriť, že koalícia má problém a čo nevidieť sa rozpadne. Termín predčasné voľby skloňovali zo všetkých strán. Andreja Danka z SNS umelo povzbudzovali v jeho premiérskych ambíciách. Zdá sa, že aj tentokrát naši “nezávislí” žurnalisti písali na [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 296535x
Priemerná čítanosť článkov: 18533x

Autor blogu

Kategórie