Založ si blog

Zahraniční experti preklepnú Grendelovu komunikáciu s novinármi

Dnes ma naozaj potešila správa, že Alena Krempaská a Peter Weisenbacher požiadali medzinárodných expertov, aby preskúmali legendárnu komunikáciu medzi poslancom OĽaNO NOVA Gáborom Grendelom a novinármi, ktorá sa pred časom dostala na verejnosť. Teda tú komunikáciu, ktorú naše média obišli väčšinou mlčaním, alebo jej zľahčovaním. Pritom aj Transparency International Slovensko sa pokúsilo upozorniť, že to až také neškodné nie je. Novinárske hviezdy ako Monika Tódová z Denníka N, či Lukáš Diko z RTVS, ale nie sú Miroslav Lajčák a tak sa táto téma neocitla na titulných stránkach našich denníkov. Transparency, netransparency, toto sa našim médiam do ich videnia sveta nehodilo. Zverejnená komunikácia, ktorej autentickosť potvrdili viacerí zúčastnení novinári, však stále vyvoláva vo verejnosti oprávnené otázky o nezávislosti, etike a politickej nestrannosti našich médií.

Ak sa má u nás na Slovensku obnoviť dôvera v tradičné média a to vrátane verejnoprávnej RTVS, považujem za nevyhnutné, aby sa táto kauza nezahrabala pod koberec a neodišla do stratena. Skutočnosť, že až 60 percent populácie Slovenska neverí tradičným médiám, vo mne vyvoláva oprávnené obavy a veľké množstvo otázok. Ak totiž občania neveria klasickým médiám, tak následne siahajú ku konšpiračným a pravdu skresľujúcim webovým portálom. Jednou z nich je aj moja kaderníčka Zuzka. Fakt milá baba po štyridsiatke so zlatými ručičkami. Raz sa ma nečakane spýtala čo hovorím na nový svetový poriadok. Nechápala som. Až následne som pochopila o čom to vlastne rozpráva. Áno, vypočula som si zaručené informácie o nebezpečnom chemtrail, teda o tom ako sú prostredníctvom lietadiel do vzduchu rozprašované škodlivé chemické látky, či o zlatom ruble a páde amerického dolára. Keď som sa jej spýtala prečo číta také sprostosti, tak mi odpovedala, že klamú všade a každý si pravdu prispôsobuje podľa svojich potrieb. Vraj ona číta všetko a pravdu hladá uprostred. “Chceš mi povedať že v takom SME nikdy neklamú?” spýtala sa vyčítavo. Nevedela som čo nato povedať.

Za jednu z príčin tohto stavu považujem absenciu sebareflexie, ako aj schopnosť vyvodenia zodpovednosti pri pochybeniach medzi samotnými novinármi z klasických médií. Oni sa síce môžu tváriť, že tá ich komunikácia s Grendelom v podstate nič nie je, ale práve to nedovysvetlenie takejto kauzy vyvoláva u ľudí množstvo otázok a špekulácií. Nezávislú medzinárodnú komisiu Slovak Political Watchdog tvoria redaktor poľského týždenníka Polityka Rafal Wos, maďarský publicista a vysokoškolský pedagóg Zoltán Pogátsa, novinár a spisovateľ Przemyslaw Witkowski píšuci pre Krytyku Politycznu a poľskú mutáciu francúzskeho Le Monde Dimplomatique a šéfredaktor českého týždenníka A2larm Jaroslav Fiala. Zloženie naozaj reprezentatívne. Len ťažko by ho naše média v rukách oligarchov mohli len tak zosmiešniť a tak radšej túto správu obišli mlčaním. Škoda. Aktivisti Alena Krempaská s Petrom Weisenbacherom sa nemusia páčiť každému, ale v tomto prípade škodia média najmä sami sebe. Je smutné, že my, ich čitatelia, či diváci im nestojíme zato, aby nám túto kazu a podozrenia z nej plynúce vysvetlili a ponúkli pohľad nestranných odborníkov zo zahraničia. Toto ich konanie má však ďalekosiahle dôsledky. Nech sa potom novinári nečudujú, že sa nám v parlamente usalašili fašisti a ľuďom dnes už dokonca nevadí ani predseda strany, ktorý preukázateľne na Slovensko pašoval heroín.    

Matovič to dal na chrapúňa

21.04.2017

Niektorí sme to tušili, niektorí to vedeli. Dlho som nechápala prečo sa Igor Matovič správa v politike ako hulvát. Prečo má potrebu urážať politických oponentov a na základe poloprávd, nezmyslov a prekrucovania faktov za pomoci “svojich” verných novinárov vytvárať dojem, že on je tým hlavným bojovníkom za striktné dodržiavanie zákonov na Slovensku. Konečne som sa [...]

Veľký protikorupčný pochod alebo SaS-kárske divadielko?

17.04.2017

Na Facebooku som bola od viacerých známych pozvaná na akýsi „Veľký protikorupčný pochod“. Som za to, aby sa bojovalo proti korupcii (a nie s ňou), chcela som však vedieť o čo konkrétne ide, skôr než kliknem. Zdá sa mi totiž trocha nevhodné nazývať veci „veľkými“ skôr než sa stanú, až trocha trápne, obzvlášť ak to dopadne tak, ako so stranou Nová väčšina [...]

Kiskov papalášizmus platíme všetci

22.02.2017

Pred pár dňami sa celý svet dozvedel, že Donald Trump na čele Spojených štátov sa môže daňovým poplatníkom pekne predražiť. Tri jeho cesty na Floridu už vyšli podľa odhadov na 10 miliónov dolárov. Presnú sumu, ktorú na cesty a bezpečnosť Donalda Trumpa krajina počas prvého mesiaca od inaugurácie vynaložila, Biely dom nespresnil. Málo to nebude. Slovenské médiá pre [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 296555x
Priemerná čítanosť článkov: 18535x

Autor blogu

Kategórie